Reneixen les Gitanes de Cardedeu

Divendres, 22 de febrer de 2019

Aquest diumenge 24 de febrer s'estrenen les Gitanes de Cardedeu, la recuperació de la tradicional festa vallesana que al municipi es va perdre el primer terç del s. XX.

11.30 h
CERCAVILA GITANA
des de c. Bellsolar / c. Barcelona, c. Granollers, plaça de Joan Alsina, c. de la Mare de Déu del Pilar, c. Dr Klein, pl. de l'Església.

12.15 h, aproximadament
BALLADA DE GITANES
Plaça de l'Església
Presentació de la nova Colla de Gitanes de Cardedeu. 
Amb la intervenció de la Colla del Ferro de Sant Celoni i la Colla Giola de Llinars del Vallès.

En acabar,
VERMUT GITANO

Des del 2015, l'Espai Cultural i Gastronòmic Tarambana convocava anualment una trobada de gitanes a l'interior del seu local. Des de l'any passat, la trobada va sortir a plaça donant lloc a un singular bateig de l'embrió de la colla que s'estrena aquest diumenge.

UNA FESTA EN CONSTRUCCIÓ

D'ençà de la trobada de gitanes del 4 de febrer del 2018 a la plaça, s'ha anat avançant en el repte de la nova colla cardedeuenca.

S'ha fet un treball per comissions per avançar en el vestuari, les músiques, els balls, la decoració i el conjunt de la festa i els seus elements. 

Finalment, el dia de la ballada es comptarà amb 21 parelles balladores; seran 42 persones balladores de les quals 6 a més faran de diablots. A més, es comptarà amb un conjunt d'11 músics en directe.

Les Gitanes de Cardedeu preveuen oferir diversos balls en aquesta primera festa: el Galop d'Entrada a plaça, l'Entrada de Ball, la Catxutxa, el Xotis, la Jota i el Ball Pla.

La colla, en construcció, preveu reiniciar temporada d'assajos a la tardor, i serà oberta a noves persones que s'hi vulguin apuntar (amb o sense parella), la incorporació de nous balls, l'inclusió d'elements de la festa com el Vell i la Vella (o les Velles), les Brutes...

CARDEDEU, UN POBLE AMB HISTÒRIA GITANA

A Cardedeu s'hi havia ballat gitanes. Se'n té constància en fotografies dels anys 1883 i 1884, del fons del Museu i Arxiu Tomà Balvey. El mateix col·leccionista que dona nom al museu local, es feia ressò a les seves caixes vermelles que el ball de gitanes ja es ballava al segle XVIII. Malgrat tot, el fons documental no detalla la continuïtat de la festa o si venia de més antic.

Sí que es té constància que a principis del segle XX hi havia molta afició amb aquestes danses, fins al punt que n'hi havia dues colles: la del Casino i la de Can Masip.

Hi ha constància escrita a les revistes de l'època que es van ballar gitanes a Cardedeu el 1929 per colla de grans. Posteriorment i fins el 1936, se sap hi va haver una colla infantil. Malgrat tot, no és té certesa exacta de quan o per què es va deixar de ballar, més enllà de les explicacions que es coneixen d'altres municipis on també es va deixar de ballar i més tard es va recuperar.

UN ELEMENT MÉS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL A CARDEDEU

La darrera dècada, les expressions de cultura popular i tradicional a Cardedeu han comptat amb la inclusió d'elements com el ball de bastons, els trabucaires o l'aflorament dels grups estables de balls a plaça com Cardanses o Ball de Bot. A més, s'ha ficat al calendari anual la diada castellera local, amb els Xics de Granollers, amb molts cardedeuencs a les seves files, com a colla amfitriona.

Amb l'reaparició de les gitanes, Cardedeu segueix creixent en expressions de cultura popular al seu calendari anual.

Instagram: @gitanescardedeu
Facebook: GitanesCardedeu

Darrera actualització: 8.03.2019 | 09:38