Eina de Càlcul Orgànic Local (COL)

La COL (Càlcul Orgànic Local) és una nova eina informàtica que permet estimar els costos de producció en horta ecològica professional. Es tracta d'una eina pionera en l'àmbit català i ha aixecat interès de diferents professionals del sector i institucions diverses. Actualment, la COL es troba en una primera fase on s'opera amb la regió climàtica de Cardedeu i amb 7 cultius diferents. Tanmateix, la voluntat és la d'ampliar progressivament el nombre de cultius disponibles així com l'àmbit geogràfic que abasteixi.

Al llarg del 2016 i del primer semestre del 2017, la Càtedra d'Agroecologia de la Universitat de Vic i la consultoria agroecològica l'Espigall han desenvolupat, per encàrrec de l' Ajuntament de Cardedeu , una diagnosi i una eina informàtica anomenada COL. Aquesta eina, d'ús obert, permet visualitzar la distribució dels costos de producció de set cultius d'horta diferents.

Existeixen dues versions de l'eina: la bàsica i l'avançada (que permet canviar les variables de càlcul). Podeu descarregar l'eina i el manual d'ús al marge dret d'aquesta pàgina.

Llicències
La COL té una llicència Creative Commons. Es permet compartir les adaptacions de l'obra sempre que es comparteixi de la mateixa manera. No estan permesos els usos comercials de l'obra (més enllà dels de la pròpia explotació agrícola). 

Justificació
Les experiències d' horta agroecològica aporten nombrosos beneficis a nivell d'impacte ambiental positiu, creació d'ocupació i foment de l'economia local. Moltes d'elles però, es troben amb dificultats per arribar a ser viables econòmicament a causa a factors externs a la finca i per carències o condicionants dels propis projectes. Així mateix, és necessari que les persones productores coneguin el valor real d'allò que han produït, tenint en compte els diferents costos que existeixen en una finca agroecològica, i que són diferents als d'una finca industrialitzada. En aquest context, el projecte de l' eina COL (Càlcul Orgànic Local) apareix conseqüència de la necessitat expressada per diversos productors i productores de l'àmbit de Cardedeu d'elaborar una eina que els permeti millorar la seva presa de decisions de cara a la seva viabilitat econòmica .

Per qualsevol dubte o suggeriment, podeu contactar a agroecologia@csetc.cat

Darrera actualització: 06.03.2019 | 12:34
Darrera actualització: 06.03.2019 | 12:34