La Biblioteca Marc de Vilalba quadruplica l'espai
La nova Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu s’inaugurarà aquest dissabte 27 de març amb una jornada festiva farcida d’activitats durant tot el dia. El tret de sortida serà l’acte institucional d’inauguració, que comptarà amb la presència del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresseras, de l’alcaldessa de Cardedeu, Calamanda Vila, de la diputada adjunta de l'Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Teresa Padrós, i del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Miquel Pujadas.
Consulteu el programa d'actes de la inauguració a l'apartat documents situat al costat d'aquestes línies.
L'equipament
Amb una superfície de 1.500m², l’equipament és gairebé quatre vegades més gran que l’anterior edifici i consta de sis zones bàsiques: biblioteca infantil, sala general, sala de premsa, sala d’audiovisuals, espai polivalent i pati exterior.
L’ampliació de l’horari d’obertura és una de les novetats de la nova biblioteca, que d’aquesta manera ajustarà el servei a les necessitats dels usuaris. El nou horari és de dilluns a divendres de 16 a 21 h, dijous i divendres de 10 a 13 h, i dissabtes de 10 a 14 h.
Destaca també la creació del punt TIC, una aula multimèdia preparada per treballar amb programari lliure i en la que s’organitzaran xerrades i cursos de formació en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació. L’equipament compta amb un espai polivalent a la planta baixa que permet oferir tot tipus d’activitats, i amb un pati exterior practicable.
La Biblioteca Marc de Vilalba té un fons de 22.000 llibres, 4.900 documents audiovisuals i 120 títols de revistes i diaris, i disposa també d’un fons local i arxiu de premsa sobre el municipi. L’ampliació i reforma de l’equipament es basa en el concepte de biblioteca com a punt de trobada i intercanvi, un espai obert de formació permanent de les persones adultes i de descobriment i treball per als infants.
Amb l’ampliació, la porta d’entrada a l’equipament es troba al carrer Dr. Klein núm. 101.
La geotèrmia
La biblioteca utilitza l’energia geotèrmica com a sistema de climatització, una energia renovable i ecològica que aprofita la diferència de temperatura entre el subsòl i la superfície de la terra.
Malgrat els canvis de temperatura a la superfície del planeta, la gran massa de la Terra fa que la temperatura del subsòl, a partir d'uns 2 metres de profunditat, es mantingui pràcticament constant durant tot l'any (al nostre país és al voltant de 15 graus). L’energia geotèrmica aprofita aquest diferencial de temperatura entre la superfície i el subsòl a través de bombes de calor terra-aigua o terra-aire, i es pot utilitzar el subsòl com a focus calorífic o absorbidor i climatitzar un habitatge.
Per mesurar l’eficiència dels aparells de climatització en general i de les bombes de calor en particular es fa servir un índex anomenat COP. El COP és la calor cedida pel condensador dividida per la suma de la calor que s’ha tret del medi ambient i l’energia que s’ha fet servir al compressor. En unes altres paraules, un COP de 2,5 vol dir que amb un consum de 1 kWh d’electricitat aconseguim “treure” 2,5 kWh de calor del focus fred. A tall d’exemple, el COP d’un aparell d’aire condicionat convencional és d’entre 1 i 1,5. El d’una bomba de calor aire-aire o aire-aigua és entre 1,8 i 2,5, tot i que hi ha models que poden arribar a COPs de 3. Les bombes de calor terra-aire o terra-aigua tenen un COP que supera fàcilment un valor de 4 i que pot arribar a 5, 6 o anar més enllà, cosa que les converteix en les màquines de climatització més eficients del mercat. Tot i que la utilització d’aquesta energia per climatitzar un habitatge és encara poc coneguda al nostre país, és utilitzada en altres països d’Europa i s’ha demostrat que és altament eficient.
La instal·lació d’aquest sistema de climatització suposa un estalvi econòmic important. És un sistema ecològic perquè no emet contaminants i té una eficiència alta. A més, s’eliminen les torres de refrigeració i no hi ha elements visuals externs.
Dades econòmiques
La reforma i ampliació de la Biblioteca Marc de Vilalba ha tingut un cost de 3.226.566,99 euros, dels quals 1.827.516,70 euros han estat finançats per l’Ajuntament de Cardedeu i la resta per altres administracions. En concret, s’ha rebut una subvenció de 774.050,29 euros del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat de Catalunya, i 625.000 euros de la Diputació de Barcelona.
A més, el projecte ha rebut una aportació material de set ordinadors o equips multimèdia com a ajut per a la creació de nous punts TIC destinats a ens locals del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya.