El percentatge de recollida selectiva es manté estable en 80-83% amb el sistema porta a porta

Dilluns, 21 de novembre de 2022

L’orgànica és la fracció que més es recull, seguida dels envasos. A més dels kg, ha millorat la qualitat de les fraccions amb un descens notable dels impropis (residus que no haurien d’anar en aquesta fracció), cosa que suposa estalvi econòmic.

La recollida de residus porta a porta segueix aportant bons resultats. Aquest mes d’octubre el percentatge de reciclatge ha estat del 81%, mantenint les xifres dels últims mesos, al voltant del 80-83%.

La fracció que ha millorat més pel què fa a quilograms recollits és l’orgànica, passant del 14% a l’octubre de 2021 a més del 43% aquest 2022. També ha incrementat notablement la recollida d’envasos, del 6% el 2021 al 14% d’enguany. Això ha suposat que la fracció resta, que era del 68% fa un any, ara només representi el 18-19% del total de residus recollits.

A més de les quantitats, també ha millorat la qualitat de les fraccions. Cada trimestre s’analitza la fracció orgànica recollida per veure la quantitat d’impropis que conté, és a dir, aquells residus que no han d’anar a aquesta fracció. Des de la implantació del porta a porta, el percentatge d’impropis a la fracció orgànica ha passat del 3,24% del 2021 al 0,19% de l’últim anàlisi, a l’octubre.

La reducció dels impropis implica, directament, un estalvi econòmic, ja que el preu del tractament de la tona d’orgànica a la planta de residus depèn del tant per cent d’impropis rebuts. Així, quan menys impropis hi ha, el cost de gestió és inferior i el preu que ha de pagar l’ajuntament és menor.

També ha millorat la qualitat de la fracció resta (llençar-hi només allò que no pot anar a cap altra fracció), passant del 63,56% d’impropis l’any 2021 al 29,41% d’aquest octubre. Tot i així, encara s’hi troba molt residu tèxtil, que s’ha de llençar als contenidors per a la roba i el calçat que hi ha repartits pel municipi. En aquests contenidors s’hi pot dipositar roba en bon estat i que ja no s’utilitza, i també roba malmesa o que no pot tenir una segona vida. Les entitats que les recullen fan el triatge i reutilitzen la que està en bon estat.

Precisament, la Setmana de la Prevenció de Residus, que se celebra del 19 al 27 de novembre, enguany posa el focus en el residu tèxtil.

La implantació de la recollida de residus porta a porta està finançada per la Unió Europea-NextGenerationEU emmarcat dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Darrera actualització: 11.12.2024 | 08:34