Dia Europeu de la Mediació
Un total de 898 persones participen, d’una manera o altra, en processos mediadors a Cardedeu durant l’any 2023. La cultura mediadora enforteix els vincles, millora la convivència i potencia la corresponsabilitat en el marc de la comunitat
El Dia Europeu de la Mediació, que se celebra el 21 de gener, dona l’oportunitat de posar de relleu la pràctica mediadora que facilita que persones que tenen un conflicte puguin abordar-lo dialogadament amb l’ajuda d’una persona professional de la mediació.
A Cardedeu, s’ha arrelat aquesta dinàmica mediadora de gestionar els conflictes i millorar la convivència. Prova d’això és que durant l’any 2023 un total de 898 persones han participat, d’una manera o altra, en processos mediadors, arribant a tenir influència sobre 2.906 persones. Això no implica que a Cardedeu hi hagi més conflictes que en d’altres poblacions, sinó que després de 6 anys d’existència del servei de mediació ciutadana municipal, la cultura mediadora està molt implantada al nostre poble.
En l'enquesta de satisfacció del servei, el 100% de les persones han indicat que recomanarien el servei, i aquest ha estat valorat amb una mitjana de 9,4 sobre 10.
En l’àmbit de la mediació ciutadana es parteix de la consideració del conflicte com una oportunitat de creixement personal i social i de la noció que el conflicte és un aspecte inherent a la convivència.
La mediació ciutadana en la seva vessant comunitària fomenta el vincle entre el veïnat i afavoreix la convivència en els diferents espais de socialització de les ciutats (comunitats veïnals, espais públics i barris) i promou el sentiment de pertinença al municipi. Els conflictes de convivència abordables pels serveis de mediació ciutadana són: discrepàncies entre veïns per sorolls, animals domèstics, neteja, problemes de comunicació; malestars vinculats a molèsties que poden generar activitats econòmiques; conflictes de convivència en l’àmbit familiar, per la cura de persones dependents, conflictes intergeneracionals, entre d’altres.