Una vintena de municipis de tot Catalunya participen avui en la 1a Jornada de Càrrecs Electes de la Xarxa Municipal per l’Economia Social i Solidària (XMESS)
Representants d’una vintena de municipis de tot Catalunya participen avui divendres a Cardedeu en la 1a Jornada de Càrrecs Electes de la Xarxa Municipal per l’Economia Social i Solidària (XMESS).
L’agroecologia i l’economia social i solidària centren el debat d’una jornada que analitza el Pla de Treball 2020 de l’XMESS, a la vegada que es debat sobre la nova Llei d’Economia Social Solidària i les relacions de la Xarxa Municipal per l’Economia Solidària amb altres agents.
La trobada s’ha iniciat a les 9.30 h, amb la benvinguda de l’alcalde, Enric Olivé als assistents. Segons Olivé, “creiem que hi ha una manera de fer economia social i solidària” i ha afegit que Cardedeu vol ser “finestra i motor” en aquest àmbit. L’alcalde també ha fet referència al Pla d’Actuació Municipal, en què una de les línies estratègiques del municipi és, precisament, el foment i la promoció de l’economia social i solidària.
Tot seguit, el regidor de Desenvolupament Local i de Transició Energètica, Ramon Arribas i el tècnic de l’Ajuntament Yago Calvet han intervingut per explicar les principals actuacions a nivell d’agroecologia i economia social i solidària que es desenvolupen a Cardedeu.
Per a Ramon Arribas, a Cardedeu hi ha una clara “aposta política basada en l’agroecologia i en l’economia social i solidària perquè el concepte sigui transversal en totes les àrees i regidories i impregni tota la societat amb les polítiques que es duguin a terme ”. En aquest sentit, Arribas ha afegit que a Cardedeu hi ha una àmplia xarxa associativa i d’entitats, moltes de les quals ja fa temps que treballen en aquest sentit.
El tècnic Yago Calbet ha fet una pinzellada per totes les accions que s’impulsen des de Cardedeu en relació amb l’agroecologia, d’entre les quals l’espai dedicat a l’agroecologia a la Fira de Sant Isidre, el mercat de pagès setmanal amb productes 100% ecològics, el catàleg de productors locals, accions de formació o el programa d’assessorament Agrorienta’t!, entre d’altres.
En relació amb l’economia social i solidària, des de l’Ajuntament es treballa en tres eixos: sensibilitzar la població, assessorament i incorporaració del concepte com a forma de fer política i dintre de la mateixa estructura de l’Ajuntament.
El Punt d’Assessorament d’economia social i solidària i la Fira d’Economia Social i Solidària son altres dels serveis que s’impulsen a Cardedeu.
A la tarda, s'han fet diverses sessions de treball per debatre experiències al voltant de l’agroecologia.
Sobre la XMESS
La XMESS és la primera associació municipal que fomenta noves formes de produir i consumir democràtiques, solidàries i sostenibles, amb l'objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques. L'objectiu d'aquesta aliança municipal és impulsar un model socioeconòmic alternatiu transformador que contribueixi a la reducció de les desigualtats socials i territorials i a promoure una economia al servei de les persones i de la justícia social. Per això, es fixen objectius i estratègies comunes i es fomenta la cooperació i l'acció conjunta dels diferents municipis a l’hora d'impulsar polítiques públiques.
La XMESS va ser creada l’any 2017 i agrupa 41 municipis d’arreu de Catalunya interessats en promoure l’Economia Social i Solidària des de les polítiques municipals. Cardedeu, amfitriona de la jornada, n’és membre fundador.