L’extracció de l’espècie invasora és un acció de conservació de la biodiversitat de la riera. Es fa amb mitjans manuals i amb maquinària per part del Consorci Besòs Tordera, i està finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua.
Aquesta setmana han començat les tasques d’eliminació de la planta invasora Alternanthera de la riera de Vallforners, al seu pas per Cardedeu. Aquesta planta va ser detectada ara fa un any a la riera, dins el trau urbà de Cardedeu, com a focus inicial. Ara, el Consorci Besòs Tordera, amb el finançament de l'Agència Catalana de l’Aigua, n’està liderant la campanya de detecció i extracció amb l'objectiu de conservar la biodiversitat dels ecosistemes de riera autòctons.
Dilluns van començar les tasques d’extracció amb mitjans manuals, però alguns dels 40 focus petits detectats s’eliminaran amb maquinària, com el de l’avinguda Onze de Setembre, a prop del pont de pedra.
L'Alternanthera és un gènere que engloba unes 80 espècies, algunes d'elles es comercialitzen per a posar en aquaris. Són originàries d'Amèrica del sud però s'han anat introduint en d’altres regions. Té un gran poder de reproducció i d'invasió d'espais. L'Alternanthera philoxeroides està considerada com a invasora a la Unió Europea i també està inclosa al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores.
L’aparició de l’espècie a Cardedeu podria ser deguda a una actuació involuntària fruit del desguàs i/o neteja d'un aquari. Per aquest motiu és important sensibilitzar a la població del coneixement de les plantes que adquireixen als seus domicilis i, en el cas de retirar-les, que es gestioni correctament el residu vegetal.