L'oficina de consum ofereix alguns consells de consum relacionats amb terminis de sol·licituds i reclamacions
Durant tot l'estat d'alarma, l'OMIC Cardedeu ha estat atenent les consultes de la ciutadania, moltes d'elles generades per temes de consum relacionats amb la Covid-19, a través del telèfon i del correu electrònic. Ara amb l'inici de l'estat de represa, el servei de consum també reprèn l'atenció presencial amb cita prèvia. Per concertar-la, cal trucar al 93 844 43 02 o bé enviar un correu electrònic a: omic@cardedeu.cat
Recordem que l'OMIC Cardedeu està ubicada al CSETC, i ofereix serveis bàsics d'atenció a la persona consumidora:
- Informació personalitzada sobre els drets dels consumidors. - Orientació sobre possibles reclamacions. - Intermediació per a possible resolució de conflictes.
Alguns consells de consum pel que fa a terminis de sol·licituds i reclamacions
El 19 de juny finalitzava l’estat d’alarma (en endavant EA) a Catalunya. El dia 21 a la resta d’Espanya (excepte alguns territoris que també ja havia finalitzat abans). Per tant, ja tenim servit el primer dels molts conflictes jurídics que ens trobarem a partir d’ara: totes aquelles mesures legals que deixaven d’estar vigents en finalitzar l’EA tindran diferent data d’efecte si s’aplica la fi de l’EA català o espanyol. I algunes mesures legals, que s’han pres a causa de la pandèmia, i que s’estenen més enllà de la fi de l’EA, conclouran en diferents dates si el fet jurídic que les causa se situa a Catalunya o altres territoris d’Espanya. Posem uns exemples.
La majoria de Decrets que s’han publicat aquests darrers tres mesos tenien efecte durant l’EA. Per tant podríem dir que la majoria de la legislació específica originada pel Covid19 resta ja sense efecte (excepte, per exemple, el recent RDLL 21/2020). Hi ha, però, excepcions. Quant al bo social de la llum, si vencia durant l’EA, es prorroga fins al 15 de setembre. Acaba, però, la prohibició de tall dels subministraments bàsics per falta de pagament. Pel que fa a la telefonia, tot torna a la normalitat. Això sí, es manté la obligació per les empreses de telecomunicacions de fraccionar, durant sis mesos, qualsevol deute originat durant l’EA fins al 30 de de juny. En relació als terminis de garanties i/o devolucions de productes es va reiniciar el passat 5 de juny (una altra data diferent a la data de fi de l’EA a tenir en compte).
Pel que fa a la coneguda moratòria hipotecària, es pot sol·licitar fins al 6 d’agost (1 mes i 15 dies després de la fi de l’EA). La moratòria dels crèdits al consum aquesta petició de moratòria finalitza el 21 de juliol (1 mes després de la fi de l’EA). En relació al contracte de lloguer de l’habitatge habitual, si aquest finalitza abans del 21 d’agost (2 mesos després de la fi de l’EA), l’arrendatari pot exigir la pròrroga amb les mateixes condicions durant sis mesos mes. Però fins el dia 2 de juliol és el termini màxim per demanar una moratòria del lloguer.
Finalment, tota la resta de conflictes relacionats amb la impossibilitat d'oferir un servei o de lliurar un producte (inclou bitllets d’avió, viatges combinats, estances en establiments turístics,...) per culpa de mesures legals relacionades amb el Covid19, es resoldran en base a un sol precepte legal, l’article 36 del RDLL 11/2020. Tot un despropòsit. En aquests casos, el consumidor tindrà 14 dies, des de la data d’impossibilitat de complir amb el contracte, per reclamar.