Les propostes de la segona edició dels Pressupostos Participatius es recolliran via plataforma web fins al 30 d'abril. Com en l'anterior edició, la ciutadania de Cardedeu decidirà a què vol destinar 400.000 euros del pressupost d'inversió.
En marxa la 2a edició dels Pressupostos Participatius 2020-2021, la convocatòria bianual on la ciutadania de Cardedeu decideix quins són els projectes que vol fer al poble. A partir d’aquest dilluns, 9 de març, i amb el lema “Jo vull vull que Cardedeu tingui...” ja es poden començar a presentar propostes per decidir a què es destinaran 400.000 euros del pressupost d’inversió de 2021. Com en l’anterior edició, les propostes es poden fer a través de la plataforma web participa.cardedeu.cat
El projecte participatiu es divideix en 3 fases: l’elaboració de propostes, la votació de les propostes, i el retorn de les escollides i la seva execució.
Fase 1 – RECOLLIM PROPOSTES – Del 9 de març al 30 d’abril
Les propostes es recolliran exclusivament mitjançant la plataforma web: participa.cardedeu.cat i hi poden participar les persones empadronades a Cardedeu, majors de 16 anys.
Per tal d’oferir suport en el registre, en l’ús de la plataforma i en la presentació de propostes, es faran 3 sessions d’acompanyament amb personal municipal. Seran aquests dies:
Com han de ser les propostes?
Les propostes han ser inversions de qualsevol àmbit de competència municipal. Són exemples d’inversió la renovació o creació d’un equipament, la millora d’un espai públic, l’adquisició de mobiliari, la creació d’un web o aplicació, entre d’altres. A la vegada, hauran de ser iniciatives concretes, viables econòmicament i tècnica, que no contradiguin els plans aprovats i que respectin el marc jurídic i legal existent.
No es consideren inversions les activitats i els serveis.
Tallers deliberatius - Maig
Posteriorment a la recollida de propostes, s’organitzaran tallers deliberatius que tindran per objecte concretar i enriquir les propostes que passen a estudi tècnic. Seran unes sessions en què hi participaran personal tècnic municipal i la ciutadania, amb la coordinació de la Comissió Ciutadana, formada per 5 veïns i veïnes, 5 representants d’associacions i 5 representants de la ciutadania.
El punt de partida dels tallers seran les propostes recollides i no dutes a terme durant els Pressupostos Participatius 2018-2019, juntament amb les iniciatives recollides a la present edició. Els dies dels tallers deliberatius seran:
Valoració tècnica i filtratge – De juny a setembre
En aquest estadi, es procedirà a la valoració tècnica i filtratge de les propostes, descartant-ne aquelles que no compleixin els requisits i fusionant-ne les semblants. Atenent a la informació tècnica elaborada i al treball coordinat per la Comissió Ciutadana, s’aprovarà la relació definitiva de les 20 propostes finalistes que passaran a la fase de votació.
Fase 2 – VOTACIÓ DE LES PROPOSTES – Del 5 al 19 d’octubre
En aquesta fase es votaran la vintena de propostes que han passat la valoració tècnica i el filtratge. S’hauran de votar 2 projectes grans de fins a 150.000 i 4 de petits, fins a 60.000 euros.
El sistema de votació serà mitjançant la plataforma web. No obstant això, s’enviaran butlletes en paper als domicilis i les persones informadores a peu de carrer donaran suport tècnic amb l’objectiu d’aconseguir una participació més àmplia.
Fase 3 – RETORN DE LES PROPOSTES ESCOLLIDES
Un cop acabada la fase de votació, es faran públiques les propostes que han estat escollides i els resultats que ha obtingut cadascuna. A partir d’aquí, començarà el procés per fer-les realitat.
Seguiment
Per al seguiment dels projectes, un mapa web permanent i acumulatiu accessible en línia mostrarà tots els projectes executats des de la primera edició de pressupostos participatius.
A partir de gener de 2021, es realitzarà una sessió semestral de la Comissió de Seguiment i les persones proposants dels projectes seleccionats, que vetllarà per la planificació de l’execució de les propostes.
També es redactarà un informe públic de retiment de comptes i es farà una avaluació del procés participatiu.