Es parlarà sobre com gestionar la convivència a l'espai públic, amb l'anàlisi de propostes concretes i l'opinió de l'expert, Manuel Delgado, doctor en Antropologia i professor de la UB, especialista en antropologia urbana.
'Places i carrers: espais de convivència i conflicte' és el títol de la propera sessió, la tretzena, de l'acció Cardedeu en Transformació. Idees i projectes de canvi per un nou Cardedeu. La jornada tindrà lloc el proper dimarts, 3 de març, a les 19 h, a la Sala de les Columnes de l'Ajuntament de Cardedeu.
En aquesta sessió, es parlarà sobre com gestionar la convivència a l'espai públic des d'una perspectiva comunitària, educativa i reparadora. S'analitzaran propostes concretes al voltant de la modificació de l'actual ordenança de convivència, mesures alternatives a la sanció econòmica i sobre la generació d'un espai de trobada i reflexió per treballar els usos i la convivència de l'espai públic.
La jornada comptarà amb la participació i anàlisi de Manuel Delgado, doctor en antropologia, professor de la Universitat de Barcelona i especialista en antropologia urbana.
A l'entorn de la jornada
L’any 2009 es va aprovar l’Ordenança de Convivència a Cardedeu. Aquesta ordenança va aparèixer en uns anys on diversos municipis catalans van començar a regular l’ús de l’espai públic, sent pionera la ciutat de Barcelona.
La regulació d’aquestes ordenances s’ha realitzat en gran part des d’una òptica punitiva; és a dir, aplicant penes econòmiques, com a primera opció, a les persones infractores.
D'altra banda, com apunten diversos investigadors socials, advocats i fins i tot l’Observatori del Sistema penal i els drets humans de la Universitat de Barcelona, aquestes ordenances poden tenir un error d’enfocament. Sovint no diferencien el que és un problema social o una actitud política radical del que és un problema de comportament incívic o vandalisme.
Els carrers i places no son simples llocs de pas, són espais de vida i relacions socials i, per tant, espais on hi ha també conflicte. De quina manera volem tractar aquesta realitat és un debat complex. El procés de modificació de l’ordenança que s'engega permet abordar l’ús de les places i carrers com a una oportunitat per generar comunitat i fer poble.