Resultat de l’estudi de la qualitat de l’aire de la unitat mòbil de vigilància de la contaminació atmosfèrica

Divendres, 27 de novembre de 2020

Entre el 10 de gener i l’11 de març de 2020, una unitat mòbil de vigilància de la contaminació atmosfèrica va mesurar els contaminants de Cardedeu.

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Cardedeu l’estudi de la qualitat de l’aire que una unitat mòbil instal·lada al carrer Manuel Raspall, entre Enric Granados i Mestre Falla, davant de l’Escola Les Aigües, va mesurar a començaments d’aquest any. 

En concret, la unitat va calcular els nivells de concentració d’òxids de nitrogen, partícules PM10, ozó i benzo(a)pirè, per observar-ne la seva evolució al llarg de dos mesos. L'estudi complet es pot consultar aquí al costat.
 
L’estudi de cada contaminant analitzat conclou que:

Diòxid de Nitrogen (NO2): els valors no han superat cap vegada el límit horari ni el recomanat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Aquest gas es crea com a resultat dels processos de combustió a altes temperatures, com els que tenen lloc en vehicles de motor i en plantes termoelèctriques. Per això és un contaminant freqüent en zones urbanes.

Partícules de mida inferior a 10 µm (PM10): s’ha superat 4 vegades el valor límit diari (50µm /m3) però la mitjana és inferior al límit anual de 40. Si durant l’any les concentracions són similars, no se superarien els valors límits, però sí el valor guia que recomana l’OMS. El fet que durant el mostreig hagi coincidit amb episodis de pols africana, pot haver implicat un increment dels valors d’aquestes partícules i, per tant, un empitjorament de la qualitat de l’aire a la zona.
Les partícules PM10 en suspensió que respirem estan relacionades amb diversos fenòmens: pols africana (responsables de les pluges de fang), resuspensió de material dipositat sobre el sòl, que passa a l’aire amb el pas de vehicles o per l’acció del vent; o combustió del motor dels vehicles, entre d’altres.

Ozó (O3): no s’ha superat cap vegada el valor objectiu diari ni el recomanat per l’OMS.
És un contaminant secundari i es genera com a conseqüència de la presència d’altres substàncies (anomenades precursors) quan concorren amb certes condicions ambientals (temperatura elevada i radiació solar abundant).

Benzo(a)pirè: els valors obtinguts de mitjana són inferiors al valor objectiu anual. Els mostrejos es van fer en l’època de l’any en que les concentracions són més elevades, ja que aquest contaminant no és heterogeni al llarg de l’any i les concentracions més elevades es donen entre els mesos de novembre i febrer. 
Aquests compostos provenen principalment de cinc fonts: de l’àmbit domèstic (crema de combustibles fòssils com fusta i carbó), del trànsit, de la indústria (producció d’alumini i conservació de la fusta entre altres), del sector agrícola i de fonts naturals.

Darrera actualització: 27.11.2020 | 12:44